In een familie kunnen zich diverse uitdagingen voordoen die kunnen leiden tot conflictsituaties. Deze problemen zijn op een gegeven moment moeilijk te negeren. Het leidt tot onbegrip, gemis aan erkenning en aandacht en zelfs tot een verwijdering van de onderlinge contacten. Het gevoel niet gehoord te worden kan resulteren in opgekropte emoties en onopgeloste kwesties, waardoor kleine geschillen zich kunnen uitbreiden tot grotere conflicten. Je voelt je gekwetst door één of meerdere familieleden. Zo lijkt een familieruzie onoplosbaar en komt het er niet meer van om een familieruzie uit te praten. De stap is te groot geworden.
Familie mediation kan jullie helpen om weer nader tot elkaar te komen, je werkt samen aan het oplossen van ruzies en geschillen, waarbij jullie beiden gehoord worden. Mijn rol als mediator bij familieconflicten, maar ook conflicten tussen vrienden is dan ook om jullie te begeleiden naar oplossingen en een goede communicatie mogelijk te maken.
Bij familiemedation is er niet echt een stappenplan. Mediation is altijd vrijwillig, en nadat jullie hebben besloten om samen mediation aan te gaan dan starten de gezamenlijke gesprekken direct. Wel worden er eerst een aantal formaliteiten afgehandeld, denk aan het tekenen en doorspreken van de mediationovereenkomst. Hoeveel gesprekken er nodig zijn is niet van te voren te zeggen, ervaring leert echter dat twee tot drie gesprekken vaak wel voldoende is. Aansluitend kiezen jullie zelf of je bepaalde gemaakte afspraken schriftelijk wil vastleggen of niet, als mediator kan ik daarbij helpen.